Close

Pamćenje i samozaborav

Autor: Bojan Jovanović

Izdavač: Dereta
God: 2018
Str: 289
Povez: broš
Format: 21 cm
Pismo: ćirilica
ISBN: 978-86-6457-182-1

770rsd

  • EUR: 7 €

SKU: 01357 Kategorija: ID: 6347

Opis

Nesumnjivo je da je knjiga Pamćenje i samozaborav Bojana Jovanovića rezultat istraživanja fenomena memorisanja i zaboravlјanja u tradiciji i kulturi srpskog naroda, u čijim predanjima otkrivamo kako se taj narod odnosio prema bitnim istorijskim događajima i ličnostima i kako je uspostavlјanjem određenih narativa kao stabilizatora memorije kreativno pamtio svoju prošlost. […] U tom kontekstu i pamćenje onog što se nije dogodilo ima važnost psihološke, socijalne i duhovne činjenice, čije je značenje udalјeno od tumačenja koje sadržaj ispričanog poistovećuje sa stvarnošću. Vera u njenu istinitost ima snagu autoriteta tradicije koja se prenosi generacijama i potvrđuje identitet kolektiva. Kao što jezik pamteći našim zaboravom postaje primarno naša najsloženija kulturna tvorevina, tako i u kolektivnoj memoriji preovladavanje fiktivnog potvrđuje značaj kreativnog pamćenja kao duhovne vertikale…

Ova knjiga je informativna, analitična, multidisciplinarna, naučno promišlјena, otrežnjujuća i gorka u pouci. […] Ona je na posredan način gorka u stavu i zaklјučku da od istorije nismo naučili mnogo i da ponavlјačima koji su padali na tom važnom ispitu nije naklonjena budućnost. […] Knjiga Pamćenje i samozaborav Bojana Jovanovića jeste slojevita, prizmatična i mudra, pa zato može da bude i koristan putokaz na raskršćima vremena.

Petar Pijanović

Knjiga Bojana Jovanovića Pamćenje i samozaborav predragocena je za savremeno srpsko društvo, srpski narod i srpsku kulturu. U njoj autor, strplјivo i skrupulozno, inventarišući sve naše griže i muke, daje presek našeg sećanja i našeg zaborava, odnosno samozaborava… On je, ukazujući na mnogolike i mnogobrojne figuracije našeg sećanja i (samo)zaborava, nagovestio, isijavajući zrake utehe i pouke, jezgrom vlastite egzegetske kristalizacije, da voleti svoj narod ne znači laskati mu, ili kriti njegove slabosti, već ih, naprotiv, odvažno iznositi i boriti se protiv njih.

Selimir Radulović

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Pamćenje i samozaborav”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se takođe svideti…