Onirički kod – Uvod u antropologiju snova

(1 recenzija korisnika)

1.760rsd

  • EUR: 15 €

Autor: Bojan Jovanović

Izdavač: HeraEdu

Format: 170×210

Povez: broš

Str: 272

SKU: 00904 Kategorije: , Oznaka: Product ID: 3932

Opis

Razumevanje sveta s druge strane stvarnosti otkrivanjem “zaboravljenog jezika” ljudske duše.

Onirički kod je dekodiran. Istraživanje Bojana Jovanovića donosi nam odgovore na pitanja o našim snovima, o tome kako utiču na običaje, politiku, književnost ili prosto na našu svakodnevicu. Sa obiljem oniričkog materijala velikana i sasvim “malih” ljudi, ova knjiga se ne ostavlja tako lako, bilo da sanjamo ili samo uživamo slušajući snove drugih.

Sagledavajući čoveka kao oniričko biće homo domnians, imajući u vidu ne samo njegovu prirodnu datost da sanja dok spava, već i da svoje snove doživljava na javi, kontroliše ih, usmerava i stvara, Bojan Jovanović je u svojoj najnovijoj celovitoj studiji ONIRIČKI KOD suptilno a podsticajno u maniru iskusnog istraživača „zaboravljenog jezika“ ljudske duše, dokazao da je onoričko predmet jedne moguće antropologije. Smisao takve kontekstualizacije sna ima za cilj da se svet razume s druge strane stvarnosti i racionalnog iskustva…

Odabrani tekstovi o snu i drugim nadnaravnim pojavama, svrstani u deset tematskih poglavlja pokazuju da autor kontekstualizacije sna stavlja pod lupu antropologije, etnopsihologije, teorije saznanja, filozofije, psihoanalize i književne poetike. Smisao takve kontekstualizacije sna ima za cilj da se svet vidi i razume s druge strane stvarnosti i racionalnog iskustva. „Obrazac koji se prepoznaje u tim razlitim vidovima izražavanja nesvesnog upućuje na bazični arhetip ukorenjen u nagonu i otvoren prema duhu”. Sadržaji sna i njihovo tumačenje omogućuju pristup bitnom aspektu kulture koja postaje predmet i jedne moguće antropologije snova…

Aktiviranjem tog bogatog kulturnog iskustva postajemo svesni značaja oniričkog koda koji omogućuje odgovarajuće razumevanje i tumačenje nesvesnih sadržaja ne samo u tradicionalnim već i u savremenim oblicima kulture. Zbog toga je Uvod u antropologiju sna ključna tema ove vrlo korisne i izvanredno sklopljene knjige potrebna svakoj, pa i srpskoj kulturi.

SNOVI su često materijal od koga se zidaju najvelelepnija zdanja ljudskog duha. A da su od te tanane noćne pređe svoja dela stvarali najznačajniji pisci, gotovo tokom cele istorije čovečanstva, a u našem dobu i filmski umetnici, svedoči Bojan Jovanović.

Dodatne informacije

Dimenzije 170 × 27 × 240 mm

1 recenzija za Onirički kod – Uvod u antropologiju snova

  1. odmut

    Snovi su fascinantni, zanimljivo je istrazivati i saznavati vise o njima……

Napiši recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…