Close

Burek. Si?

Autor: Jernej Mlekuž

Izdavač: Clio

Godina izdanja: 2011
ISBN: 978-86-7102-400-6
Težina knjige: 390.00
Dimenzije knjige: 220×160
Broj strana: 176
Povez: tvrdi
Pismo: latinica

1.320rsd

  • EUR: 11 €

SKU: 00486 Kategorija: Oznake: , ID: 2632

Opis

Sudar Istoka i Zapada i dve kulture čije se razlike i sukobi  zaoštravaju.

Preprosto kot burek” (Prosto ko burek) – grafit je koji se često može videti na slovenačkim fasadama. Da burek nije tako jednostavna stvar, kako na trpezi, tako i u kulturi, pokazuje Jernej Mlekuž u svojoj studiji Burek.si.

Kratko se osvrnuvši na idilično vreme, oslobođeno simbolike, kada se za burek nisu lepila značenja i trovale ga ideologije, Mlekuž se bavi sadašnjim vremenom. A danas je sve drugačije. U slovenačkoj svakodnevici burek je postao zgusnuta metafora za Balkan, bez koje se teško može zamisliti žargon mladih, uobrazilja slovenačkog šovinizma i retorički arsenal reklamnih agenata zdrave hrane.

Burek je u ovoj analizi uvek nešto više. On se preko procesa preobražaja pojavljuje, rađa kao više-od-bureka, kao složeni društveni i kulturni objekat. Taj objekat nije nekakva otuđena svest, iluzija, ideologija, već on postoji, živi, razvija se. On nije konstrukcija, već je to “živa, materijalna, mirišljava ili smrdljiva stvarnost”.

Kako sam autor kaže, knjigu je pisao za širu publiku. Cilj mu je da ga čitaju kako prosvećeni („dr ljudi“), tako i neprosvećeni (ljudi bez visokih titula), kako burek-uživaoci, tako burek-neuživaoci, kako njegovi fanovi, tako inkvizitori, kako burek-neznalice, tako i burek-znalci. Jedni će njegov tekst spaljivati na lomači, dok će ga drugi braniti mačem. Ali, Jernej Mlekuž upozorava da posle konzumiranja ovog teksta burek više neće biti isti!

Dodatne informacije

Težina 390 g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Burek. Si?”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *