Mato Gracić i dubrovački Srbi katolici

1.280rsd

  • EUR: 11 €

Autori: Predrag Savić, Saša Nedeljković

Izdavač: CFP Apostrof

God: 2021

Str: 381

Format: 21cm

Povez: tvrdi

ISBN: 978-86-80996-25-7

SKU: 01833 Kategorije: , , , Oznaka: Product ID: 9697

Opis

Posle velikog interesovanja čitalaca za knjigu “Gospar Mato Gracić – Uspon i pad Srba rimokatolika u Dubrovniku” čiji je tiraž prodat za nepunu godinu, pred čitaocima je knjiga “Mato Gracić i dubrovački Srbi katolici”.

I ovo izdanje bavi se istorijom Srba u Dubrovniku na naučno-popularan način, proširujući temu na sudbine Srba katolika u celoj Dalmaciji i Boki kotorskoj, kao i njihovu  međusobnu povezanost i vezanost za Srbiju.

U knjizi  “Mato Gracić i dubrovački Srbi katolici” izneto je dosta novih istorijskih podataka i činjenica koje će izvesno biti zanimljive zainteresovanoj ali često nedovoljno ili nimalo upućenoj javnosti u sve ono što su kao trag ostavili ljudi čija imena nose pojedine ulice i delovi gradova u Srbiji, a koji su neopravdano pali u zaborav, što zbog dinamičnih istorijskih promena, što zbog oskudne građe koja je često nestajala u ratnim vihorima.

Postojanje Srba rimokatolika minimiziraju i pokušavaju da ospore mnogi. I među Srbima ima onih koji su mišljenja da Srbi katolici nisu mogli da budu Srbi jer nisu pravoslavne vere!

Gotovo ceo život dr Mato Gracić je posvetio jačanju srpskokatoličkog pokreta u Dubrovniku, u to vreme respektabilnog kulturnog i političkog pokreta sa prepoznatljivim nacionalnim, kulturnim utemeljenjima i izuzetne intelektualne snage.

Slučaj dr Gracića je metafora pomalo zaboravljenih, snažnih, često dramatičnih i tragičnih sudbina rimokatoličkih Srba koji su platili visoku cenu svoje ljubavi prema srpstvu.

Možda će vam se takođe svideti…