Close

Finegana buđenje I

Autor: Džems Džojs

Izdavač: Pasus

Str: 216
Pismo: latinica
Povez: mek
Format: 21 cm
God: 2014

980rsd

  • EUR: 8 €

SKU: 01232 Kategorije: , Oznaka: ID: 5889

Opis

Ovaj biser svetske književnosti, Finegana buđenje I objavljen 1939. godine, poslednje je, najkompleksnije i najrevolucionarnije Džojsovo delo, koje se smatra i jednim od najvećih ostvarenja u oblasti fikcije u engleskoj književnosti. „Fineganovo bdenje“ obiluje lingvističkim eksperimentima, aluzijama i asocijacijama, a od romana toka svesti, Džojs formu pomera za stepen više – na nelinearni, ciklični narativ čija je radnja smeštena i u predele snova.

Šest meseci po objavljivanju Uliksa, u avgustu 1922, Džojs putuje u London i po prvi put sreće svoju dobročiniteljku, Herijet Šo Viver. Na njeno pitanje kakvi su mu planovi, on lakonski odgovara: ‘’Mislim da ću napisati istoriju sveta’’. Posle zatišja od devet meseci tokom koga nije pisao ništa, u novembru 1922. za vreme odmora u Nici, Džojs počinje da hvata beleške za novu knjigu; izvori su mu uglavnom članci iz novina. Gornja beleška, prva u njegovoj sveščici, načinje jednu od glavnih tema Finegana buđenja – temu ‘’drugog’’.

Drugi provejava, kao gnomon, kao prisustvo odsustva, kao sneg u Mrtvima, već u prvim Džojsovim pričama (ima ga i u samom naslovu zbirke, Dubliners) kao što će se mnogo godina kasnije zateći i među Fineganima (odmah na početku FW-a pominje se jedan drugi Dablin koji su irski doseljenici osnovali na reci Okoni u okrugu Lorens, Džordžija, SAD).

„Delo u kojem Šekspir (Shakespeare) postaje „shopkeeper“ ili „camelot prince of dinmurk“, u kojem 12 apostola postaje 12 apostrofa i u kojem se kriju tehnički opisi prvih filmskih kamera, televizijskog sistema, kinoskopa, ikonoskopa, radara, telegrafskog sistema. Štaviše, to je tekst koji „predviđa“ komunikaciju koju omogućavaju nove tehnologije.“ – B92

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Finegana buđenje I”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *