Finegana buđenje III i IV

980rsd

  • EUR: 8 €

Autor: Džems Džojs

Izdavač: Pasus

Str: 222
Pismo: latinica
Povez: broš
Format: 21 cm
God: 2017
SKU: 01231 Kategorije: , Oznaka: Product ID: 5887

Opis

Finegana buđenje III i IV : ovaj biser svetske književnosti, objavljen 1939. godine, poslednje je, najkompleksnije i najrevolucionarnije Džojsovo delo, koje se smatra i jednim od najvećih ostvarenja u oblasti fikcije u engleskoj književnosti. “Fineganovo bdenje” obiluje lingvističkim eksperimentima, aluzijama i asocijacijama, a od romana toka svesti, Džojs formu pomera za stepen više – na nelinearni, ciklični narativ čija je radnja smeštena i u predele snova. Ako “Uliks” govori o danu, “Fineganovo bdenje” govori o noći – o snovima unutar snova, njihovom sopstvenom životu i međusobnom pretapanju koje tvori vlastiti jezik i mitove.

Ovo haotično, uzbudljivo i genijalno delo zapravo nije tekst o snu, ono je san.

“Tamo je prilegao dok ga oni nisu snimili, sapet na cvetnom krevetu, besramno raspečen, među zelenkadama, cveće narkoze okovav njegova četiri podna reflektora, oreol vrzine od divljih krompira povijen nada nj, epikurejci plešuć valcer sa baštenskim popunjačicama, puritanski stručci stršeć ka aranskim poglavicama. Fofo!!”

“Delo u kojem Šekspir (Shakespeare) postaje „shopkeeper“ ili „camelot prince of dinmurk“, u kojem 12 apostola postaje 12 apostrofa i u kojem se kriju tehnički opisi prvih filmskih kamera, televizijskog sistema, kinoskopa, ikonoskopa, radara, telegrafskog sistema. Štaviše, to je tekst koji „predviđa“ komunikaciju koju omogućavaju nove tehnologije.” – B92

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Finegana buđenje III i IV”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.