Evropa posle 1980.

1.200rsd

  • EUR: 10 €

Autor: Ivan Berend

Izdavač: Arhipelag

Format: 140×210

Broj strana: 336

ISBN: 978-86-523-0029-7

Povez: tvrdi

SKU: 00646 Kategorije: , , Oznaka: Product ID: 3181

Opis

Jedinstvena knjiga o najvažnijim političkim, društvenim, ekonomskim i kulturnim pitanjima našeg vremena.

Izuzetna istoriografska studija o političkoj, društvenoj, ekonomskoj i kulturnoj istoriji Evrope od 1980. godine do naših dana. Da bi predstavio u punom svetlu kraj veka u Evropi, Berend se iscrpno bavi i istorijom Evrope u šezdesetim i sedamdesetim godinama XX veka. Berendova knjiga je velika istorija evropskih uspona i kriza u poslednjih pola veka i uzbudljiva priča o talasima modernizacije. Posebnu pažnju Berend posvećuje istoriji nastanka Evropske unije.

Govoreći o političkoj stvarnosti Evrope u poslednjim decenijama, o društvenim procesima koji su je potresali, o slomu komunizma i godinama tranzicije, o odnosu evropskog centra i evropskih periferija, o dramatičnim demografskim promenama koje potresaju Evropu, o ekonomskoj krizi koja dovodi u pitanje njenu ulogu, Berend se suočava sa pitanjem kuda ide Evropa i kakvo je buduće mesto Evrope u svetu.

“Šta ako se nastave postojeći unutarnji i međunarodni trendovi? Da li će se Evropa uzdići do supersile? Hoće li nestati regionalne razlike? Da li će razvoj „sve bliskije zajednice“ dovesti do stvaranja evropske nacije i federalnog poretka, ili će preterano širenje i neusaglašenost ugroziti opstanak Unije? Hoće li se turobna predviđanja propasti i nazadovanja pretvoriti u javu?” (Ivan T. Berend)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Evropa posle 1980.”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.