Božidar Petrović – Kuća kao otisak trajanja

(1 recenzija korisnika)

2.200rsd

  • EUR: 19 €

Autor: Snežana Toševa

Izdavač: Grafoprint

Povez:  tvrd sa zaštitnim omotom
Str: 163 sa velikim brojem izvanrednih fotografija i crteža
Format: 23×23 cm

SKU: 00161 Kategorije: , Oznake: , Product ID: 1786

Opis

Ja sam za nasleđe koje neće biti poligon za klanjanje, nego za ostvarivanje savremenog delovanja. I ja sam za moderno, prihvatajući sve što je u modernom vredno, ali neću da kopiram i kompiliram, već da ga uskladim sa podlogom nasleđa.”-  prof. arh. Božidar Petrović

Priča o kućama je priča o stvaraocu Božidaru Petroviću sa velikim brojem izvanrednih fotografija i crteža.

Prethodnih decenija gradnja kuća inspirisanih tradicionalnim srpskim graditeljstvom bila je retkost.  Božidar Petrović projektovao je više od stotinu kuća uz poštovanje neimarskog nasleđa. Prof. Božidar Petrović,  preko tri decenije je bio  sinonim, pre svega, velikog stvaralačkog i stručnog napora da se tradicionalna srpska i balkanska arhitektura transponuje u modernu epohu, u život današnjeg čoveka i naraštaja.

“Koji je to seljak koji je dočeko komšiju da piju kafu ili vruću rakiju na balkonu, takav ne postoji, a pod tremom se odmara i ruča i spava. Kad su me pitali šta sam preuzeo od nasleđa u arhitekturi, ja sam rekao da sam preuzeo strehu i trem”, rekao je arhitekta Božidar Petrović.

„Moramo poštovati geografiju i naš položaj na ovoj planeti kao neminovnost i polaziti u gradnji od te uslovnosti. Samim tim, ostvarujemo kontinuitet. Očuvanje kontinuiteta nije nikakav `izam`, niti bilo čiji patriotizam, već logično, nužno i uslovljeno ponašanje ako nam je stalo do razumnosti, a ne do pomodarskog i jeftinog egzibicionizma. Spajanje modernog i nasleđenog i njihovo pretapanje u osobeno je najteže, ali je zato najvrednije u kulturi jednog naroda.”

1 recenzija za Božidar Petrović – Kuća kao otisak trajanja

  1. Stana Šehalić

    Drugačiji pogled na kuću…odličan omaž Božidaru Petroviću vrsnom stručnjaku…

Napiši recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…