Beču na veru

770rsd

  • EUR: 7 €

Autor: Nikola Moravčević

Izdavač: Arhipelag

Format: 140×200

Broj strana: 208

ISBN: 978-86-86933-95-9

Povez: broš

SKU: 00659 Kategorije: , , Product ID: 3220

Opis

Istorijski roman o Velikoj seobi Srba i o Srbima u Ugarskoj u XVIII veku.
Moravčevićev roman je upečatljiva priča o drami sveta koji u Velikoj seobi pred turskom vojskom beži preko Save i Dunava, gde postaju vojni graničari u stalnoj borbi za svoja prava. Moravčevićeva saga o Velikoj seobi i o Srbima u Ugarskoj prati velike istorijske događaje i obična zbivanja u ljudskoj svakodnevici, znamenite istorijske figure tog vremena i obične ljude uhvaćene u matici istorije.

Roman Beču na veru, na jednoj strani, pripoveda o sudbini porodice Vukčević koja se pred udarima istorijskih prilika sklanja iz Raške, da bi preko kratkog zadržavanja u Beogradu dospela u prostor Vojne granice. Slika istorije postaje pogotovu upečatljiva kada se predstavi njen udeo u pometenim životima običnih ljudi koji su se našli u sasvim novom okruženju, izvan dotadašnjeg životnog iskustva.  Na drugoj strani, ovaj roman rekonstruiše složene istorijske, političke i društvene okolnosti života izbeglih Srba i njihove dugovremene borbe za obećana nacionalna prava.

Posle godina temeljnog istraživanja Moravčević je napisao uzbudljiv istorijski roman u kome plene i zanimljivost pričanja i oživljavanje istorijskih događaja. Na početku svakog od sedam poglavlja romana Beču na veru nalazi se po jedna istorijsko-geografska mapa podunavskog sveta u XVIII veku.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Beču na veru”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…