Arhitekta Nikola Dobrović – Život, delo i doba kome je pripadao

3.900rsd

  • EUR: 33 €

Autor: Marta Vukotić Lazar

SKU: 01644 Kategorije: , , Product ID: 7508

Opis

Stvaralački opus arhitekte Nikole Dobrovića, kao i njegov život posvećen arhitekturi i urbanizmu i danas je predmet interesovanja, kako njegovih privrženika i sledbenika tako i njegovih protivnika. Još je 1930. godine češki časopis „Arhitekt” ceo 10. broj posvetio Nikoli Dobroviću.

Kritički osvrt na Dobrovićev rad napisao je Kosta Strajnić, prijatelj Petra i Nikole Dobrovića i pobornik gradnje u modernom duhu. Strajnić je došao u Dubrovnik nakon višegodišnjeg boravljenja no raznim evropskim gradovima i to 1928. godine na poziv Ivana Meštrovića da se pridruži njihovom zajedničkom prijatelju slikaru Marku Muratu u „Nadleštvu za umjetnost i spomenike”… Najveće postignuće koje se pripusuje Strajniću jeste što je ubedio arhitektu Nikolu Dobrovića da se 1934. godine preseli iz Praga u Dubrovnik i što je odmah uvideo da se radi o snažnoj ličnosti graditelja i teoretičara arhitekture, čiji će dolazak u Kraljevinu Jugoslaviju doneti sredini dah najsavremenijih evropskih i svetskih stremljenja u arhitekturi. Dubrovčani su se sa druge strane odmah suočili sa britkim perom beskompromisnog moderniste kakav je bio Dobrović, kada je 1930. godine u „Tribunu” objavio tekst „Spasavajmo Dubrovnik – čuvajmo njegov historijski karakter” (N. Dobrović, Spasavajmo Dubrovnik – čuvajmo njegov historijski karakter, Tribuna 84, 1930, 64, prim. M.V.L)… Na bliskost Dobrovića i Strajnića uticaće njihovo opredeljenje za ono što se u Evropi nazivalo purizmom, a za njih je značilo suprotstavljanje konzervativnim strujama čistim kubusima pod okriljem mora i sunca…

Beogradski period u Dobrovićevom stvaralaštvu, vreme je nastanka Kompleksa zgrada na uglu ulica Nemanjine i Kneza Miloša u Beogradu i duboko je utkan u simboliku njegove gradnje, kao i izgradnje Novog Beograda, centralnog dela Dobrovićeve vizije „Velikog Beograda”. Savremeno planiranje gradova, nastalo je kao posledica brige društvenih i poli- tičkih reformatora i odgovor na rastuću koncentraciju stanovništva, nehigijenskih naselja, bede i bolesti u urbanizovanim oblastima, koje je zahvatio proces industrijalizacije tokom 19. veka.

Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu predavao od 1948. Do 1967. godine, prvo na studijama urbanizma, potom na predmetu Savremena arhitektura koji je sam osnovao.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Arhitekta Nikola Dobrović – Život, delo i doba kome je pripadao”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.