Knjige u nišama – drugi put

Danas, na Dan republike nekadašnje SFRJ,  završava se  drugi po redu Sajam knjiga KUN, otvoren na Dan državnosti BiH. U neobično lepom i elegantnom prostoru koji odiše rafiniranošću smestile su se knjige bosanskih izdavača i njihovih kolega iz Vojvodine koji su ove godine bili gostujući izlagači.

JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo i Zajednica izdavača u Bosni i Hercegovini, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, organizovali su drugi po redu Sajam izdavača Bosne i Hercegovine „Knjige u nišama“ (KUN) koji se održava u Sarajevu od 25. do 29. novembra 2018. godine, u prostorijama Bosanskog kulturnog centra (BKC).

“Osmišljen s ciljem podsećanja na važnost i značaj izdavaštva i knjige te namerom vraćanja digniteta i ugleda sajmu knjiga, KUN u fokus stavlja bh izdavače, a ljubiteljima knjige i čitalačkoj publici nudi raznovrstan program i izdavačku produkciju”, saopštili su organizatori.

Ovogodišnje izdanje KUN-a obuhvata različite programske sadržaje poput Jutro sa autorom, Dječiji program, Radionice Braillev-og pisma, Okrugli sto (na teme Lektira, Dizajn knjige i Praktično bibliotekarstvo za studente) i Večerne promocije koje će biti održane u centralnoj sajamskoj galeriji. Ovogodišnji specijalni gost sajma su izdavačke kuće iz Vojvodine.

U niše jednog od najlepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige smestilo je dvanaest vodećih bosanskohercegovačkih izdavača, koji čine skoro 80% ukupne bh. izdavačke produkcije. Niša, jednostavno udubljenje u zidu, prepoznata kao sakralni element izuzetnog značaja i značenja u svim religijskim tradicijama, čuva simboliku svetla, svetiljke i svetlosti, prolaza i prelaza iz dimenzije profanosti u dimenziju svetosti. Stoga, u vreme obeležavanja jednog od najznačajnijih datuma u istoriji Bosne i Hercegovine, Dana državnosti, bh. izdavači upravo ispred niša žele poslati poruku o važnosti i značaju izdavaštva i knjige, kao temeljnog, javnog i svetog dobra za kulturni razvoj i identitet zemlje, s nadom da će taj odjek dopreti, pre svega, do čitalaca, a zatim i do svih onih koji mogu dati institucionalni doprinos afirmaciji i boljoj poziciji  izdavaštva i knjige.

Muamer Spahić,  predsednik Zajednice izdavača u BiH, je istakao: „KUN je profilski okrenut bh. izdavačima i autorima i to ga čini drugačijim (ja bih rekao i važnijim) od drugih sajmova. Posebno je važno to što tako organiziran i koncipiran pravi odmak od pošasti uličnih sajmova koji nama izdavačima čine golemu štetu. Nadamo se da će ovogodišnji KUN biti po svemu bolji i uspješniji od prošlogodišnjeg“.

Izvori: www.oslobodjenje.ba, www.bkc.ba

Telefon: +381 64 1574420
Fax: kontakt@salonknjiga.rs
Beograd, Zaplanjska 86V