Close
Akcija!

Zuko Džumhur Izabrana dela

Autor: Zuko Džumhur

Izdavač: Baybook

Str: 781

Povez: tvrdi

ISBN: 9789958304149

God: 2018.

2.969rsd 2.200rsd

  • EUR: 19 €

SKU: 01477 Kategorije: , ID: 6795

Opis

Izabrana dela jugoslovenskog novinara i putopisca Zuka Džumhura sa predgovorom Ive Andrića, jedinim predgovorom koji je ovaj nobelovac napisao.

  • Nekrolog jednoj čaršiji
  • Pisma iz Azije
  • Putovanje belom lađom
  • Hodoljublja
  • Pisma iz Afrike i Evrope
  • Stogodišnje priče

Zuko Džumhur (Konjic, 1919 – Herceg Novi, 1989) bio je jugoslovenski novinar, putopisac, slikar, karikaturista, filmski i televizijski scenarista, pozorišni scenograf, umetnički direktor filma, likovni kritičar i kostimograf. Odrastao je na Dorćolu. Osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u Beogradu, a poslednju godinu gimnazije u Sarajevu. U Beogradu je studirao pravo i likovnu akademiju u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Radni vek do penzije proveo je kao novinar i karikaturista dnevnog lista “Politika”. U najstarijem srpskom dnevnom listu objavio je sve putopise, a na spoljnopolitičkim stranicama ovog lista svake nedelje gotovo 40 godina izlazile su njegove karikature. Od 1969. godine do smrti 1989. zbog narušenog zdravlja živio je u Herceg Novom.

Prve crteže objavio je u “Narodnoj armiji” 1947, a od tada sarađuje kao karikaturista i ilustrator u “Ježu”, “Borbi”, “Vetrenjači”, “Oslobođenju”, reviji “Danas”, NIN-u. Napisao je scenarije za više kratkih i tri igrana filma. Uradio je 35 scenografija za pozorište, a tokom poslednjih deset godina života radio je na sarajevskoj televiziji kao pisac scenarija i voditelj serija emisije “Hodoljublja” u režiji Mirze Idrizovića, a za televiziju Crne Gore snimio je niz zanimljivih putopisa pod nazivom “Riječ, kamen, boje”.

Dodatne informacije

Težina 1175 g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Zuko Džumhur Izabrana dela”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *