Zašto narodi propadaju

1.870rsd

  • EUR: 16 €

Autor: Daron Asemoglu, Džejms A. Robinson

Izdavač: Clio

Godina izdanja: 2014
ISBN: 978-86-7102-468-6
Težina knjige: 982.00
Dimenzije knjige: 240×170
Broj strana: 560
Povez: tvrdi, s omotnicom
Pismo: latinica

SKU: 00409 Kategorije: , Oznake: , , Product ID: 2464

Opis

Knjiga Zašto narodi propadaju delo je uglednih američkih ekonomista Darona Asemoglua i Džejmsa Robinsona. Autori tragaju za odgovorom na jedno od najvažnijih pitanja današnjice, a to je zašto neke nacije, poput Norveške, napreduju, dok druge, poput Malija, propadaju.

Asemoglu i Robinson polaze od pretpostavke da je nacionalni ekonomski uspeh direktno povezan s političkim sistemom države. Koristeći obilje praktičnih primera, autori obrazlažu stav da je politika daleko iznad geografije, prirodnih resursa i kulture, kao i da je sloboda ono što donosi prosperitet. Nakon petnaest godina istraživanja Asemoglu i Robinson predstavljaju izuzetna istorijska svedočanstva iz perioda Rimskog carstva, majanskih gradova-država, srednjovekovne Venecije, Sovjetskog Saveza, Latinske Amerike, Engleske, Evrope, Sjedinjenih Država i Afrike, na osnovu kojih grade novu teoriju političke ekonomije.

A gde je tu Srbija i šta se dešava s nama? A šta će tek biti s nama?… Da li će u nekoj sličnoj knjizi za sto godina Srbija biti primer nazadovanja na kome će da se uče nove generacije u nekim drugim zemljama? Nažalost, tako nešto nije nezamislivo. Ukoliko objavljivanje ove knjige makar malo umanji verovatnoću ovakvog ishoda, to će označiti da se radi o više nego uspešnom izdavačkom poduhvatu.

Iz pogovora dr Boris Begović

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Zašto narodi propadaju”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.