ZAŠTITA DRVETA – Tehničke štetočine drveta – Ksilofagni insekti

3.630rsd

  • EUR: 31 €

Autor: Milenko Mirić

Povez: tvrdi

Format: 170×240

Str: 128

God: 2018.

ISBN: 978-86-7466-0

SKU: 01564 Kategorije: , , , Oznaka: Product ID: 7155

Opis

U knjizi ZAŠTITA DRVETA – Tehničke štetočine drveta – Ksilofagni insekti  korišćena su najbolja saznanja koja se odnose na pomenutu materiju u meri i na način kako je to, prema mišljenju autora, najprihvatljivije i najjasnije čitaocima.

U redakciji materije korišćeni su u najvećoj meri lično znanje i iskustvo autora, kao i literaturni izvori i podaci o pojedinim vrstama dostupni preko interneta, među kojima najistaknutije mesto imaju radovi naših cenjenih pokojnih kolega prof. dr Konstantina Vasića i Branka Užičanina, koji su bez sumnje bili jedni od naših najboljih poznavalaca  ksilofagnih insekata.
Publikacija ZAŠTITA DRVETA – Tehničke štetočine drveta – Ksilofagni insekti će biti od velike pomoći mnogim stručnjacima, ne samo iz oblasti prerade drveta, već i šumarstva, građevinarstva, prirodnih nauka, konzervatorima i restauratorima  umetničkih predmeta od drveta, ikona i ikonostasa, etno zbirki i objekata od drveta, crkava brvnara, zatim studentima, kako šumarskog tako i drugih fakulteta gde se izučava slična materija, a svakako i zanatlijama i običnim ljudima, s obzirom na to da se ksilofagni insekti javljaju kao redovan pratilac drveta pa time i samog čoveka.
U knjizi su date osnovne bioekološke karakteristike najvažnijih i najštetnijih vrsta ksilofagnih insekata uglavnom u našem klimatskom području, njihov osnovni opis, izgled imaga, larvi i oštećenja i sugerisan je način preventivne i/ili represivne zaštite.
Obrađeno je oko 70 vrsta. Zbog svog značaja, opisane su i neke vrste termita koje se javljaju u Evropi, iako do sada nisu konstatovane u Srbiji s obzirom da im kontinentalna  klima ne odgovara. Pitanje je da li će se u budućnosti, sa globalnim otopljavanjem, neke od tih vrsta pojaviti i u toplijim predelima naše zemlje

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “ZAŠTITA DRVETA – Tehničke štetočine drveta – Ksilofagni insekti”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.