Akcija!

Sve je pesma

420rsd 300rsd

  • EUR: 3 €

Autor: Rada Ilić

Izdavač: CFP Apostrof

Format: 120×200

Povez: broš

ISBN: 978-86-80996-04-2

Str: 224

God: 2018.

SKU: 01027 Kategorije: , , Product ID: 4809

Opis

Već samim naslovom „Sve je pesma“ autorka se dobrim delom predstavila budućem čitaocu ove zbirke u kojoj je kroz nekoliko ciklusa maestralnom umešnošću zaokružila raznorodne, naizgled nespojive, teme koje su je zaokupljale, u skladnu celinu kojoj je svoje lirsko „ja“,  svoju dušu dala kao najmanji zajednički imenitelj. Bilo da iz dalekog sazvežđa Andromede šalje univerzalne poruke o prečesto zaboravljanoj suštini, bilo da nas kroz veliku životnu šetnju Trgom pesnika ili Ulicom boema  „korak po korak, kap po kap“ vodi tamo gde „grgori život“, ili da Ulicom zapovesti opominje „Ne odapinji luk, ne hitaj strelu, ne budi vuk“,  ona uvek i svagda, odlučno ali smireno slavi vrlinu, lepotu i ljubav.

Rada Ilić smatra da se samo ličnim primerom može menjati svet i stoga je u svojim ulicama u kojima je izgradila sve što je neophodno za život vredan življenja, jasno obeležila putokaze:

„Treba znati

sebe prepoznati

Nije tako

dotaći se lako!

Ja te čujem,

čuješ li ti mene?“

Rada Ilić ne spada u gromoglasne i bučne pesnike koji dramatikom skreću pažnju. Njene reči ne ujedaju, ne bodu, ne bole, ne opterećuju i ne osuđuju. Zato što dolazi iz sveta harmonije i sklada, sa svojim bićem i prirodom, gde najveće, najteže i najsloženije istine svedene i razložene na najednostavnije forme, postaju lake i pitke za upotrebu, dobijajući na autentičnosti i snazi.

Njen  stih, pripada klasičnoj formi, bez eksperimentisanja sa modernim pesničkim izrazima. U njemu je sve „pod konac“  – od rime do jasne misli kojom je pesnikinja nužni haos kreativnog čina gde je ustrepetala emocija često i dugo tumarala vijugavim klancima upitanosti, neizvesnosti, osamljenosti, tuge, razočarenja, poraza, obmana, strepnji i čežnji,  izbrušen i uobličen u jezgrovite stihove u kojima, tek sa pokojom primesom sete, žubori život. Njen poetski univerzum satkan od raskošnih slojeva najtananijih vibracija ljudske duše ostvaruje onu hajdegerovsku tezu po kojoj je “pisanje uzimanje mere kojom pesnik kao najsvesnije ljudsko biće, dobija meru za širinu svoje suštine”.

Iz recenzije Stane Šehalić

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Sve je pesma”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…