Stohastički sistemi

5.940rsd

  • EUR: 50 €

Autor: Branko D. Kovačević, Zoran D, Banjac

Izdavač: Akademska misao

Str: 748

Povez: tvrdi

Format: B5

God: 2020.

ISBN: 978-86-7466-830-6

Ostalo je još 1 na stanju

SKU: 01790 Kategorije: , Product ID: 8745

Opis

Stohastički sistemi – modelovanje i analiza, identifikacija i filtracija, uvod u stohastičko upravljanje

Ova knjiga nastala je kao rezultat višedecenijske aktivnosti autora u obrazovanju inženjera elektrotehnike i računarstva, projektovanja tehničko-tehnoloških sistema i njihovoj primeni u rešavanju raznorodnih problema u industriji i privredi. Knjiga je deseta po redu u okviru udžbeničko-monografske edicije posvećene teoriji stohastičkih sistema sa primenama u statističkoj analizi podataka, obradi slučajnih signala i stohastičkom upravljanju.

Naučne discipline kao što su modelovanje, analiza, identifikacija, filtracija, simulacija i optimizacija imaju dominantnu ulogu u klasičnim inženjerskim strukama, kao što su elektrotehnika, računarstvo, mašinstvo, građevinarstvo, arhitektura, rudarstvo, tehnologija i metalurgija, poljoprivreda i šumarstvo, itd. Ove discipline imaju veliki značaj i za savremene multidisciplinarne oblasti u koje spadaju robotika i mehatronika, veštačka inteligencija i
ekspertski sistemi, statističko prepoznavanje oblika, inteligentno upravljanje, inteligentni senzori i mreže, nauka o podacima, obrada signala, nauka o materijalima, itd. Sa druge strane, svaka tehnologija, računajući i savremene digitalne tehnologije, predstavlja vid inženjerstva, tako da inženjerska nauka i tehnologija zajedno čine alat za projektovanje fabrika budućnosti i uvođenje četvrte generacije (G4) industrije.