Close

Rođenje pragmatike

Autor: Nenad Miščević

Izdavač: Orion Art

Format: 24cm

Povez: broš

Str: 235

God: 2018.

ISBN: 978-86-6389-074-9

 

 

1.320rsd

  • EUR: 11 €

Opis

Veći deo izlaganja u knjizi  Rođenje pragmatike posvećen je  nastanku pragmatike sredinom XX veka. Taj nastanak ilustruje saradnju lingvistike i filozofije, s autorima poput Austina, Searlea i Gricea.
Težište razmatranja kod tih teorija nije ni jezik kao lingvistički sistem, ni pojedini formalni jezici s njihovom semantikom, već govorna delatnost, ono što se katkad pojednostavljeno naziva “upotreba jezika”. Ta je govorna delatnost razmatrana kao neko činjenje, rukovođeno skupom pravila i podstaknuto komunikacijskom namerom.

Problemi značenja, propozicije, istinitosti, i ostala pitanja filozofijske logike i teorije značenja ulaze u domen razmatranja, ali ne kao centralno pitanje, već kao problemi podređeni tematici govorne delatnosti.

Deo izlaganja posvećen je jednoj savremenoj temi- razgraničenju semantike i pragmatike. Za slučaj tvrdnji i sudova predlog koji ćemo braniti je sledeći: semantički sadržaj je čvrsta osnova, a pragmatički dodaci su obloga koja upotpunjava osnovu, i čini je upotrebljivom.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Rođenje pragmatike”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *