Muzeji koji privlače pažnju

1.650rsd

  • EUR: 14 €

Autor: Akile Bonito Oliva

Izdavač: Clio

Godina izdanja: 2010
ISBN: 978-86-7102-372-6
Težina knjige: 424.00
Dimenzije knjige: 145×210
Broj strana: 235
Povez: tvrdi
Pismo: latinica

SKU: 00413 Kategorija: Oznaka: Product ID: 2473

Opis

Kako nastaju muzeji i kako se formiraju kolekcije, šta je potrebno znati da bi projekat novog muzeja ili rekonstrukcija starog zdanja bila funkcionalna, na koje se istorijske modele u tom smislu treba ugledati, a na koje ne, kako se stvara muzejska publika…

Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovor možete naći u ovoj knjizi, nastaloj većim delom na osnovu usmenih ekspozea direktora svetskih muzeja okupljenih na simpozijumu „Produkcija, čuvanje i protok savremene umetnosti“. Poznato je da istorija muzeja počinje od davnina, da je pojam muzeja potekao iz prinčeve gordosti – svoje privatne odaje otvorio je za narod da bi im se ovaj divio. Ovaj pojam, ovaj običaj, razvijao se kroz vreme, socijalizovao se i na neki način postao mesto specifičnog povezivanja članova zajednice, idući dotle da predstavlja vrednosti samog društva.

Muzej je zapravo mesto po izboru kolekcionara, ali postaje i mesto po izboru posetioca. Pošto mu je dopušteno da u njega uđe i da ga razgleda, posetilac uspostavlja vezu sa svojim domaćinom, onim koji je naručivao dela od umetnika, koji ih je kupovao, sakupio i čuvao.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Muzeji koji privlače pažnju”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…