Karenjina i Vronski u zadimljenoj krčmi

700rsd

  • EUR: 6 €

Autor: Ranko Pavlović

Izdavač: Prometej

Str: 140

Format: 110×180

Povez: tvrdi

ISBN: 978-86-515-1060-4

 

SKU: 01220 Kategorije: , , Oznaka: Product ID: 5768

Opis

Karenjina i Vronski u zadimljenoj krčmi – Kada nas napuste sve legende, kad umire Habermas, kada naoko ostajemo sasvim sami, ćudljivo naše međuvreme ima mnogo šta da nam kaže. To je sve nalik na one pukotine koje su za sve nas osvojile sotije i romane Andre Žida. Sažeto kazivanje nije ničiji trnaskript, niti ona kafkijanska biografija koju, uvek iz početka, pišemo pred naoko nevidljivim islednikom. Kratka priča je sve samo ne samozadovoljni početak i kraj poza, kao nekadašnji engleski romani, uvek ima hladan rep.

Ranko Pavlović to dobro zna, i stoga njegova naknadna promišljanja imaju neodoljivu aromu skrajnutosti, zabranjenog voća, istina obično nedodirljivih, kanjona odista neispitanih. On piše kao što ćuti, a govori kao dau negovanoj rasejanosti naših modernih vremena, uprkos, ima sve uslove ozarenja. Pre nego što kolektivni zanos, tako kvarljiv i tako banalan, svi napuste. Samo veliki, jedinstveni, ćudljivi solista može da nasvrati onom srećnom zastoju kada je Tomas Man na osnovu zaturene beleške ostvario monumentalnu snagu. Kratka priča, bar u Pavlovićevoj svojini, svakad je praznik digresije, bezrazložne ljubavi koja se ne dokazuje, nego jeste.

Dodatne informacije

Novinski tekst

Nagradu Udruženja književnika Republike Srpske za knjigu objavljenu u 2015. godini žiri je dodijelio ravnopravno knjigama "Karenjina i Vronski u zadimljenoj krčmi" Ranka Pavlovića i "Grad za nezbrinutu djecu" Dragana Tepavčevića.
http://www.nezavisne.com

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Karenjina i Vronski u zadimljenoj krčmi”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.