Kad Marina Abramović umre

3.240rsd

  • EUR: 27 €

Autor: Džejms Vestkot

Izdavač: NBS

Str: 334
Pismo: latinica
Format: 29 cm
God: 2013
SKU: 01700 Kategorija: Product ID: 7902

Opis

Kad Marina Abramović umre – ovo je opsežna i na momente veoma intrigantna biografija svetske zvezde performansa Marine Abramović.

Knjiga počinje testamentom u kome je umetnica osmislila neobičan performans nakon svoje smrti. Tri kovčega, ali se ne zna se u kome je njeno telo, tri sahrane u tri grada u kojima je najduže živela: Njujork, Amsterdam, Beograd. Prijatelji i poštovaoci ne nose crninu na sahrani, a tu je i velika torta sa njenim likom od marcipana koja se poslužuje na sahrani.

U četvorogodišnjem istraživanju autor ove knjige Džejms Vestkot prati tri najvažnija perioda u životu Marine Abramović. Prvi je beogradski period kada je još daleke 1975. u SKC-u započela svoju umetničku i životnu avanturu čuvenim performansom Ritam 5, plamteća zvezda. Drugi period je period njenog asketskog života u Amsterdamu i rad sa poznatim nemačkim umetnikom i njenim životnim saputnikom Ulajem i njihov rastanak nakon performansa Ljubavnici, hodanje po kineskom zidu (1988). Treći period predstavlja njen život zvezde u Njujorku od 2005. godine koji prate poznati performansi, pozorišna predstava sa Bobom Vilsonom itd.

Svojim čuvenim performansom u kojima je ispitivala granice fizičke i mentalne izdrživljosti, Marina Abramović je izazvala veliku pažnju svetske umetničke javnosti. Ovim performansom je ušla u sam vrh najatraktivnijih živih umetnika u svetu.

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Kad Marina Abramović umre”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.