Islam pod dvoglavim orlom: Muslimani Bosne i Hercegovine 1878-1914.

1.650rsd

  • EUR: 14 €

Autor: Robert J. Donia

Izdavač: University Press

ISBN: 978-9958-673-71-9

God: 2020.

Str: 227

Povez: meki

SKU: 01791 Kategorije: , Product ID: 8754

Opis

Robert J. Donia knjigom Islam pod dvoglavim orlom: Muslimani Bosne i Hercegovine 1878-1914. postao jedan od autoriteta za razdoblje moderne bosanskohercegovačke istorije. Prevodom na bosanski jezik pruža se mogućnost široj publici, koja se zanima istoriografskom produkcijom, da se upozna sa delom čiji je metodološki pristup osveženje u usporedbi sa metodološkim usmerenjima prisutnim u našim istoriografskim delima. Radi se o knjizi u kojoj se raspravlja o položaju bosanskih muslimana u godinama kada se zastava Habsburške dinastije sa Dvoglavim orlom lepršala nad Bosnom i Hercegovinom (1878-1918).

Dakle, o razdoblju kada su Muslimani Bosne i Hercegovine, po prvi put, stvorili svoje političke organizacije, koje su izražavale njihove ekonomske, verske i političke interese. Osnovnu sadržinu knjige ne čine same političke organizacije, njihovi programi i delovanje, nego slika jednoga društva iz kojega izrastaju te organizacije. Kako bi uspešno pratio proces političkog sazrevanja Bošnjaka, Donia istražuje delovanje lokalnih bošnjačkih elita, pre svega u gradovima Mostaru, Travniku i Sarajevu. Bez obzira što neki, posebno sarajevski, istoričari negiraju postojanje društvenih elita, Donia je apsolutno opravdano bošnjačko društvo ovoga vremena posmatrao kao strukturirano društvo (elita, seljaštvo i građanski niži sloj), i zasebno izdvojio bošnjačku elitu (koju čine “tri podgrupe: verski funkcioneri, trgovinski preduzetnici i zemljoposednici.

Knjiga Roberta Donie Islam pod Dvoglavim orlom je dobro argumentovana istorija bosanskih muslimana u vremenu austrougarske vladavine u Bosni. Ona je nezaobilazno delo u istorijskoj nauci, zanimljivo je pisana, a njen se autor uvrstio u red “jednog od najboljih inostranih poznavaoca novije istorije Bosne i Hercegovine”.

Možda će vam se takođe svideti…