Ilustrovana istorija beogradskih kafana: od Turskog hana do Aero kluba

1.790rsd

  • EUR: 15 €

Autori: Boris Belingar i Boško Mijatović
Izdavač: Arhipelag

Format:B5

Broj strana: 250

ISBN: 978-86-523-0174-4

Povez: tvrdi

SKU: 00643 Kategorija: Product ID: 3174

Opis

Ilustrovana istorija beogradskih kafana je uzbudljiva istorija  privatnog i javnog, kulturnog i društvenog, ekonomskog i političkog života u Beogradu i Srbiji od početka XIX veka do početka Drugog svetskog rata predstavljena kroz priču o kafanama i hotelima koji su u to vreme postojali u Beogradu. Autori taj vremenski raspon obeležavaju sintagmom „od Turskog hana do Aero kluba“.

Ilustrovana istorija beogradskih kafana pokazuje kako su kafane u Beogradu u XIX veku, pa sve do početka četrdesetih godina XX veka bile „najvažniji prozor u svet“, mesto javnog i privatnog života, mesto gde se osnivaju i gde deluju političke stranke, mesto gde se održavaju izbori i vode najžešće političke borbe, ali i mesto gde se stvara kulturna istorija i gde se, pored slavnih pisaca koji su obeležili život nekih kafana, pojavljuju prva pozorišta, prvi bioskopi ili prva džez muzika u Beogradu i Srbiji.

Gotovo svih predsednici srpskih vlada u XIX veku, kao i mnogi ministri, pa i neki vladari bili su vlasnici nekih od beogradskih kafana. Čitav javni život odvijao se u kafanama koje su bile jedinstvena pozornica događaja, aktivnosti, procesa, nastanka informacija. Svoje kafane u tom vremenu imaju i političke stranke i poznate javne ličnosti. Neke kafane ostale su poznate kao mesto zabave i neponovljivih uživanja. U drugima su opet bila neformalna sedišta obaveštajnih službi ili zavereničkih organizacija. Neke od najuzbudljivijih ili najzanosnijih priča iz moderne istorije Beograda čitalac će pronaći u ovoj knjizi o beogradskim kafanama i hotelima, od kojih većine više nema dok je jedan broj i dalje aktivan pod istim imenom, neke čak i na svojim istorijskim adresama.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Ilustrovana istorija beogradskih kafana: od Turskog hana do Aero kluba”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…