Evropska kultura hrane

899rsd

  • EUR: 8 €

Autor: Ginter Hiršfelder

ISBN: 86-7473-238-0
Str: 324
Pismo: latinca
Povez: tvrdi
Format: 140×210
God: 2006
SKU: 01252 Kategorije: , , Product ID: 5977

Opis

Evropska kultura hrane  – povest ishrane od kamenog doba do danas

Gunter Hiršfelder u knjizi Evropska kultura hrane  prati kulturu ishrane od potrage za hranom u praistoriji, preko rimskih bahanalija i srednjovekovnih gozbi, sve do “talasa žderanja” i ere potrošakog društva u 20. veku. Ako želimo da razumemo savremenu kulturu ishrane, a time i naše vlastito ponašanje, moramo da pogledamo unatrag u skoriju, ali i davnu prošlost.

Jedan od ciljeva knjige  jeste prikazivanje mukotrpnog i zabavnog, avanturističkog puta koji je čovečanstvo moralo preći od sirovog i neuređenog uzimanja namirnica do sadašnje visoko razvijene kulture ishrane, zahvaljujući kojoj pojedini regioni Evrope čuvaju svoj identitet i posebnosti.

Potreba da jedemo da bismo preživeli razvila je čitavu kulturu ishrane, koja tako postaje jedna vrsta ogledala u kojem se vide ne samo navike u vezi sa hranom ili načinima spremanja jela, već i društveno-političke vrednosti, poredak u kojem čovek živi i njegove kulturne vrednosti. Put koji je čovečanstvo moralo preći da bi od sirovog i neuređenog uzimanja namirnica dospelo do sadašnje visoko razvijene kulture ishrane bio je jednako avanturistički i mukotrpan koliko i zabavan, a nije uvek vodio uzbrdo. Ova izuzetna knjiga će nam otkriti koliko je kultura hrane, mnogo više od ratova i osvajanja suštinski oblikovala našu istoriju i civilizaciju.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Evropska kultura hrane”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.