Opis
Evropska kultura hrane – povest ishrane od kamenog doba do danas
Gunter Hiršfelder u knjizi Evropska kultura hrane prati kulturu ishrane od potrage za hranom u praistoriji, preko rimskih bahanalija i srednjovekovnih gozbi, sve do “talasa žderanja” i ere potrošakog društva u 20. veku. Ako želimo da razumemo savremenu kulturu ishrane, a time i naše vlastito ponašanje, moramo da pogledamo unatrag u skoriju, ali i davnu prošlost.
Jedan od ciljeva knjige jeste prikazivanje mukotrpnog i zabavnog, avanturističkog puta koji je čovečanstvo moralo preći od sirovog i neuređenog uzimanja namirnica do sadašnje visoko razvijene kulture ishrane, zahvaljujući kojoj pojedini regioni Evrope čuvaju svoj identitet i posebnosti.
Potreba da jedemo da bismo preživeli razvila je čitavu kulturu ishrane, koja tako postaje jedna vrsta ogledala u kojem se vide ne samo navike u vezi sa hranom ili načinima spremanja jela, već i društveno-političke vrednosti, poredak u kojem čovek živi i njegove kulturne vrednosti. Put koji je čovečanstvo moralo preći da bi od sirovog i neuređenog uzimanja namirnica dospelo do sadašnje visoko razvijene kulture ishrane bio je jednako avanturistički i mukotrpan koliko i zabavan, a nije uvek vodio uzbrdo. Ova izuzetna knjiga će nam otkriti koliko je kultura hrane, mnogo više od ratova i osvajanja suštinski oblikovala našu istoriju i civilizaciju.
Recenzije
Još nema recenzija.