Bhagavat – Gita: kakva jeste

1.600rsd

  • EUR: 14 €

Autor: Šri Šrimad

Str: 880

Povez: tvrdi

God: 1991.

Nema na zalihi

Opis

Bhagavat – Gita: kakva jeste  – legendarni indijski istorijsko-filozofski ep u odličnom prevodu Aleksandra Todorovića. Bhagavad-gita izvorno predstavlja centralni deo čuvenog vedskog epa Mahabharata. Ona je poznata u čitavom svetu kao glavni dragulj svih vedskih spisa. Njenih sedamstotina stihova daju jasan uvid u srž svih vedskih uputstava. Ovo epsko delo je na zapadu prvi put prevedeno na engleski jezik 1785. godine, u izdanju Čarlsa Wilkinsa. Od tada pa do danas mnogi velikani na polju filozofije, nauke, teologije i književnosti su izrazili najdublje poštovanje prema ovom monumentalnom epskom delu.

Kada bismo Bhagavad Gitu posmatrali samo kao stari i vredan književni tekst, ipak ne bismo mogli da ostanemo nedirnuti zanimljivošću njenog sadržaja. U epskoj književnosti stare Indije Bhagavad Gita zauzima posebno mesto. Ovaj sveti tekst većina obrazovanih Indijaca zna napamet. Generalno, smatra se najboljim izrazom indijskog pogleda na svet i suštinom stare indijske filozofije.

Bhagavad Gita, ili u prevodu “Pesma Uzvišenoga”, jedna je od epizoda epa Mahabharata, “Velika pesma o plemenu Bharata”. Ovaj veliki ep, koji se smatra najopsežnijim delom u svetskoj književnosti, nastao je iz najstarijih predanja arijevske civilizacije koja su se usmeno prenosila, a njegov danas poznat pisani oblik nastajao je vekovima, u razdoblju od 400. p.n.e. do 400. godine. U sadržaj Mahabharate upredeni su tako mitološki i obredni motivi, elementi istorije i političke veštine arijevske civilizacije, brahmanska i ratnička predanja, teološke i filozofske ideje, moralno učenje kroz legende, priče, basne i parabole.

Bhagavad Gita se izdvaja kao poučni deo epa. Nazivaju je potpunije Bhagavadgita upanišadah, što znači “Tajne nauke koje je otpevao Uzvišeni”. Izraz bhagavad proizlazi iz epiteta bhagvan (uzvišeni, milostivi) koji se davao božanskim bićima, dok gita označava pesmu, božansku mudrost koja razotkriva skrivene zakone života. U „Pesmi Uzvišenoga“ pouku daje Krišna, predstavljen istovremeno kao kraljević, junak nad junacima i svemogući stvoritelj svetova.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Bhagavat – Gita: kakva jeste”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.