Knjige i književni događaji koji su obeležili 2017. – Dragan Marković

Pitali smo srpske izdavače koji su po prirodi posla najviše upućeni u kvalitet i vrednost ukupne produkcije o njihovom viđenju najvrednijih projekata u minuloj 2017. godini, o vrednosti književnih nagrada, prednostima i nedostacima domaćeg izdavaštva… Njihove odgovore objavljivaćemo u narednim danima na našem blogu, posle čega ćemo i sami, na osnovu dobijenih mišljenja, pokušati da oformimo svoju listu. Njima se danas pridružio i kolega iz regije, University Press iz Sarajeva.

Izdavač gost bloga danas je Dragan Marković, Managing Director izdavačke kuće „University Press” iz Sarajeva.

Koja knjiga/edicija je po Vama obeležila 2017?

Veliki broj medija u svijetu , naravno i u našim zemljama opsjednut je Rusijom i njenim uticajem na globalne  političke i ekonomske tokove.  Na jezicima kojima govorimo u regionu, vrlo je oskudna liretatura o suvremenoj Rusiji. Stoga je za mene jako bitan  pionirski poduhvat  profesora Tihomira Cipeka (Sveučiliste u Zagrebu) i Davora Bobana (Sveučiliste u Osijeku) koji na jedan, nov metodološki način, sa velikim brojem najnovijih, dobro sistematiziranih, podataka govori o aktualnom političkom ustrojstvu Rusije. Radi se o naslovu Politički sustav Rusije, kao zajedničkom naslovu u izdanju Plejade iz Zagreba i naše kuce.

Edicija

I dalje držim da skoro svaku godinu obilježavaju izvanredni, i prijeko potrebni naslovi iz edicije Biblioteka XX vek pod budnom dirigentskom palicom uvaženog kolege Ivana Čolovića.

  1. Vaša top lista od pet najboljih naslova?

Slobodan Šnajder – Doba mjedi, TIM Press Zagreb

Rasim Hurem – Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu – Plejada Zagreb, University Press Sarajevo

Iva Lučić – Im Namen der Nation, Der politische Aufwertungsprozess der Muslime im sozialistischen Jugoslawien (1956–1971), Upsala universitat

Rade Cvetićanin, Konstatinović, Hronika, Dan Graf Begrad

Nikolaidis Andrej – Mađarska rečenica, Buybook Sarajevo

Pobrojane knjige  nisu nikakva moja top lista, niti njihov raspored može biti nekakvo rangiranje. Naprosto, to su naslovi na koje sam potrošio dosta vremena, naravno sa zadovoljstvom.

  1. Koji književno-izdavački događaj je obeležio 2017?

Knjižni projekt „Knjige u nišama“ kao prvi Sajam BH izdavača/nakladnika kao sajma knjiga  u kojem učestvuju isključivo BH izdavačke kuće i izdavačke kuće iz regiona, na kojemu se pokušava vratiti dignitet autoru, knjizi, izdavaču, bibliotekaru, čitatelju…. Dakle projekt je uspješno realiziran bez knjižarskih lanaca, preprodavaca, švercera knjiga…. Posebno je bilo važno da su se knjige poslije 30 godina vratile u kultnu izložbenu dvoranu „Templ“ u centru Sarajeva.

  1. Da li su nagrade validno merilo kvaliteta objavljenih naslova?

Naravno, ne!

  1. Šta su najveće vrednosti, a šta najveće slabosti izdavaštva u regionu?

Vjerujem da godinama radeći ovaj posao, imam dovoljno materijala za  pristojno rasuđivanje o stanju izdavaštva u regionu. Kao najveću vrijednost držim da je to fascinantna upornost i žilavost dobrog djela izdavača da u jednoj  vrlo neravnopravnoj borbi i dalje objavljujemo fascinatno kvalitetne naslove u ovim našim mikro literaturama.

što se salbosti tiče, jos uvijek nizak stupanj suradnje među nakladnicima u realizranju zajednickih projekta.

 

Telefon: +381 64 1574420
Fax: kontakt@salonknjiga.rs
Beograd, Zaplanjska 86V