Close

Od 23. do 25. maja u Kombank dvorani biće održan 4. Festival humanistike, kulture i umetnosti – Pazi šta čitaš.

U tridesetak programa učestvuju izdavačke kuće, biblioteke, fakulteti, instituti, muzeji, kao i gosti iz Banjaluke, Crne Gore i cele Srbije.

Festival koji se održava već četvrtu godinu zaredom proučava godišnju izdavačku produkciju Srbije, sistematizuje, vrednuje, afirmiše i pruža na uvid javnosti najznačajnije knjige kao važan segment kulturne baštine Srbije.

Osim toga, ova manifestacija okuplja akademsku publiku koja u prostoru rezervisanom za festival može da nađe 800 najznačajnijih knjiga svrstanih u deset obasti: istorija, sociologija, filozofija, psihologija, ekonomija, lingvistika, arhitektura i dizajn, vizuelne i scenske umetnosti, muzika i slobodno vreme.

Prvog dana festivala, u četvrtak od 12.00, biće dodeljene nagrade u tri kategorije: za knjigu koja ima trajnu vrednost ili ostvaruje važan naučni doprinos, za knjigu koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi i za vredno reprint izdanje knjige čija vrednost i aktuelnost odoleva vremenu.

U konkurenciji za nagrade ravnopravno učestvuju knjige izdavača, fakulteta, biblioteka, muzeja i instituta. Predsednik žirija je prof. dr Aleksandar Jerkov, a članovi Zoran Blažina, Ljubica Urošević, Predrag Šarčević i Stana Šehalić.

Program je organizovan u tri tematski razdvojena dana: „Jedinstvo suprotnosti“ (četvrtak, 23. maj), „Dizajniranje kulture“ (petak, 24. maj), „Tradicija Pro futuro“ (subota, 25. maj). Prva dva dana radno vreme manifestacije je od 10.00 do 21.00, a poslednjeg od 10.00 do 17.00.

Ulaz za sve posetioce je slobodan!

Festival organizuje HERAedu pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *