Close
Akcija!

Umijeće javnog govora

Autor: S. E. Lucas

Izdavač: Naklada Mate

ISBN: 978-953-246-177-0

Str:468

Format: 200×260

6.700rsd 5.200rsd

  • EUR: 44 €

Opis

Umijeće javnog govora – detaljan uvid u temelje klasične i moderne teorije govorništva pri čemu je naglasak na praktičnim veštinama javnog govora. Knjiga pokriva sve glavne aspekte pripreme i prezentacije govornog komuniciranja. Takođe, sadrži mnogo primera i analiza svih relevantnih savremenih spoznaja koje se odnose na pripremu i prezentaciju govora, a autor je vođen idejom poznatog filozofa D. Hjuma koji naglašava da „onaj ko podučava rečitosti mora se prvenstveno koristiti primerima.“

Nadalje, brojni isečci i načini realizacije govorne građe omogućavaju čitaocu razumevanje strukture u kontekstu konkretne primene. Veliki broj predloga, preporuka i konkretnih primera omogućavaju usvajanje pristupa publike uz razvijanje specifičnih koncepata.

Autor knjige Umijeće javnog govora naglašava kako je veština dobrih govornika utemeljena na razmišljanju kao najvažnijem elementu dobrog govora pa knjiga na prikladan način analizira sposobnost kritičkog razmišljanja kao važne odrednice savremenog življenja povezujući veštinu govorništva s neophodnom veštinom mišljenja i razmišljanja.

Odgovarajući na napredak tehnologije i njen uticaj na izdavaštvo, autor oblikuje sadržaj knjige na tehnološki savremen, ali u isto vreme, ostaje veran tradicionalno-stilskoj dimenziji analizirane problematike.

Autor pruža niz praktičnih primera i korisnih saveta koji se odnose na svladavanje treme kao univerzalnog problema svih govornika u svim vremenima i kulturama nudeći praktična rešenja i primjenjive metode za izgradnju pozitivnog stava i samopouzdanja te mogućnost samoprocene u usvajanju predloženih metoda kao vrstom praktične pomoći koju će čitaoci knjige sigurno prepoznati.

Kratki sadržaj:

I. GOVOR I SLUŠANJE
Govor u javnosti
Etika i govorništvo
Slušanje
Vaš prvi govor
II. PRIPREMA GOVORA: PRIKUPLJANJE
Odabir teme i određivanje cilja govora
Profiliranje publike
Prikupljanje građe
Potkrepe
III. PRIPREMA GOVORA: RASPOREĐIVANJE I SASTAVLJANJE
Organizacija glavnog dijela govora
Početak i završetak govora
Sastavljanje govora
IV. GOVORNA IZVEDBA
Jezik
Govorna izvedba
Uporaba vizualnih pomagala
Prilog: Korištenje PowerPointa
V. VRSTE GOVORA
Informirajući govori
Uvjeravajući govori
Metode uvjeravanja
Govori u svečanim prigodama
Govori u malim grupama
Govori za analizu i raspravu

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Umijeće javnog govora”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *