Sveti gral makroekoekonomike

3.300rsd

  • EUR: 28 €

Autor: Ričard C. Coo

Izdavač: Mate

Format: 150×230 cm
Str: 360
Pismo: latinica
Povez: meki
God: 2015.
ISBN: 978-953-246-223-4

Ostalo je još 1 na stanju

SKU: 01148 Kategorije: , , , Oznaka: Product ID: 5534

Opis

Sveti gral makroekoekonomike – Pouke iz velike recesije Japana

Globalna financijska kriza i slom gospodarstva 2009. godine pojačali su strahove da bi se iza ugla mogla kriti sljedeća Velika ekonomska depresija. Iako su kreatori politika diljem svijeta koristili sve u svojoj moći za borbu protiv recesije, do danas nisu uspjeli uhvatiti bogzna kakav zalet u tim svojim nakanama.

U ovom konkretnom slučaju čini se da se iz prošlosti ne mogu tako jednostavno izvlačiti pouke. Nakon više od sedam desetljeća, ekonomska struka još nema odgovor na pitanje kako to da je depresija iz 1930-ih bila tako teška i tako dugotrajna. Ben S. Bernanke, aktualni predsjedatelj Odbora Saveznih pričuva (Fed), nazvao je uspjeh u razumijevanju Velike ekonomske depresije još i Svetim gralom makroekonomike.

U ovoj epohalnoj knjizi Richard Koo smatra da nam je Velika recesija Japana od 1990. do 2005. godine dala vrijedne sugestije ne samo o tome kako jedno gospodarstvo nakon pucanja mjehura može upasti u dugotrajnu recesiju, u kojoj će konvencionalne mjere ekonomske politike izgubiti svaku djelotvornost, nego i o precizno definiranom spletu ekonomskih mjera nužnih da bi se takvo jedno gospodarstvo izvuklo iz ovog oblika recesije.

Koo smatra da zapravo postoje dvije faze ekonomije, obična (ili yang) faza, u kojoj privatni sektor maksimizira dobit, i faza nakon pucanja mjehura (ili yin), u kojoj privatni sektor minimizira dobit ili popravlja štetu u svojim bilancama. Iako je konvencionalna ekonomika korisna u analizi gospodarstava faze yang, manje je djelotvorna u objašnjenju fenomena kao što je zamka likvidnosti tipična za gospodarstvo faze yin. Razlika između faza yin i yang također objašnjava zbog čega neke politike dobro funkcioniraju u nekim situacijama, no ne i u drugima. Doista, nudi ključno utemeljenje u makroekonomici koje nam nedostaje još od vremena Keynesa

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Sveti gral makroekoekonomike”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.