Akcija!

Platon i Kant: saveti za dobar život

2.200rsd 1.970rsd

  • EUR: 17 €

Autor: Ivan Vuković

Str: 210
Pismo: latinica
Povez: mek
Format: 225 x 140
God: 2016.
SKU: 01157 Kategorija: Product ID: 5558

Opis

Platon i Kant: saveti za dobar život – počnimo od prvih pitanja: da li je za dobar život važnija pravda ili lična sreća?

Može li nepravedan čovek biti srećan? Može li pravedan čovek biti nesrećan? i šta je uopšte pravda, i u čemu je sreća?

Za ova pitanja kažemo da su prva zato što su, od trenutka kada su prvi put postavljena, vekovima predstavljala polazište i okvir filozofi je morala. Platon, koji im je prvi pristupio na filozofski način, tvrdio je da nepravedan čovek mora biti nesrećan, i da pravedan čovek mora biti srećan. Aristotel je zauzeo realističniji stav i dopustio da pravedan čovek može biti nesrećan u nepovoljnim okolnostima, ali se složio da nepravedni ljudi, zbog unutrašnjih razdora, ne mogu biti srećni. Imanuel Kant je, naposletku, odbacio obe Platonove tvrdnje. Mi na svetu vidimo dobre ljude kako pate, rekao je on, i rđave kako se vesele, i samo Bog, ako ga ima, može to stanje da preokrene.

Zastupajući tezu da ovo uobičajeno stanovište nije sasvim tačno, Vuković smatra: „premda su i Platon i Kant osudili ishitreni hedonizam neobuzdane mladeži, oni su ponudili i svojevrsne planove za maksimizaciju zadovoljstva. Njihov savet bi se mogao sažeti na sledeći način: da bismo naposletku dobili više zadovoljstva, najpre ga treba uzimati manje. Ovaj savet počiva na uverenju da je ljudska sposobnost za osećanje zadovoljstva ograničena i da se može prerano iscrpeti ako pokušamo da svoje zadovoljstvo maksimizujemo previše brzo. Kod Platona i Kanta ovaj savet je dodatno artikulsan pomoću isključivanja kriterijuma bliskosti iz računa zadovoljstva, kao i kroz strategije za postepenu intenzifikaciju hedonističkih epizoda”.

“…Ovo je retka knjiga u savremenoj srpskoj filozofiji koja raspravlja temu od najopštijeg ljudskog interesa, a to su dobar život i sreća. Pisana je sjajnim literarnim jezikom i stilom, a uprkos tome, s velikom pojmovnom i terminološkom preciznošću. Takvom stilu i jeziku doprineli su Vukovićev dar i iskustvo prevodioca – preveo je neke od najznačajnijih filozofskih dela sa latinskog i francuskog – kao i to da je pisao tekstove na francuskom, engleskom i nemačkom. Koliko je i pored takve darovitosti i znanja bio dobar i skroman profesor govori biografska crtica na klapni knjige, u kojoj je sam napisao: „Ivan Vuković, filozof, muzičar i prevodilac. Rođen 1970. godine. Živi i radi u Beogradu“. Vukovićeva duša je, napustila ovozemaljski svet 2017, i od tada, ako verujemo Platonovom učenju, boravi „na krovu neba“, gde posećuje i osmatra mesta koja su namenjena onima koji su život proživeli plemenito i pravedno, baveći se najuzvišenijim poslovima duha: filozofijom, književnošću i muzikom. ”

Dragan Mojović, 08.07.18 Danas

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Platon i Kant: saveti za dobar život”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.