Akcija!

Petparačke priče – Zlikovci

1.400rsd 1.200rsd

  • EUR: 10 €

Urednik: Oto Penzler

Izdavač: IPS

Povez: tvrdi

Format: 170×240

Str: 568

ISBN: 978-86-7274-324-1

SKU: 01335 Kategorije: , Oznaka: Product ID: 6266

Opis

Nakon prvog svetskog rata popularnost američkih jeftinih palp fikšn (pulp fiction) krimi-romana rapidno je porasla. Petparačke priče – Zlikovci zbirka su najpopularnijih priča iz ovog književnog žanra.

Upoznajte neke od najtvrdokornijih kriminalaca u literaturi – prevaranti, desperadosi i grubijani provejavaju stranicama ovih 16 napetih i mišicavih priča (Žena-mačka, Nevidljivi milioner, Setni Srbin, Priča o Kidu Detu, Savršen zločin, Zločini u Ričmond Sitiju…) majstora Pulp Fiction žanra kao što su Dašiel Hamet, Lesli Carteris, Rejmond Cendler, Erl Stenli Gardner, Frederik Nebel i drugi.

U ovom obimnom omnibusu kriminala pojavljuju se svi mogući tipovi zločinaca i  raznolikih lupeža, a čitaoci se mogu poistovećivati i sa njima ili sa herojskim ličnostima nepodmitljivih policajaca, veštih  privatnih detektiva…Ovi karakteri su, moramo priznati, lopovi, ali ne standardni, stereotipni razbojnici.

“U za našeg čitaoca opskurnom svetu američkih petparačkih priča iz doba depresije otpadaju sve tradicionalne estetske kategorije i sve književne strategije, i ostaje samo ono osnovno – zanat pričanja priče. U tom smislu, Džejms M. Kejn opravdava reputaciju najsuvljeg i najškrtijeg pisca kada govornim jezikom i do krajnje granice svedenim stilom pripoveda svoju turobnu minijaturu o pohlepi, izdaji, strahu i smrti. S druge strane, ova knjiga omogućava da se baci pogled na neke zanimljive pojave iz istorije popularne kulture, tačnije na vezu ove vrste literature sa filmom. Ko malo zagrebe po površini, otkriće da je Kejn napisao Poštar uvek zvoni dvaput, a da su po Vulričevim delima snimljeni između ostalog Hičkokov Prozor u dvorište i Trifoov Nevesta je bila u crnini, što nas opet dovodi do čitavog niza francuskih filmova nastalih po američkim literarnim predlošcima. (Beše pre više godina i ciklus u Kinoteci na tu temu, ko se seća.) Uglavnom, polje za istraživanje je izuzetno široko, a ova knjiga je jedno od mogućih polazišta.” – B92

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Petparačke priče – Zlikovci”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.