Naučno tehnički rečnik, englesko-srpski, 11.izdanje

4.900rsd

  • EUR: 41 €

80.000 terminloških jedinica

Autor: R. Popić, B .Lolić, N. Afgan

Izdavač: Građevinska knjiga

Format: 210mm

Str: 1094

ISBN 86-395-0424-5

Nema na zalihi

SKU: 00283 Kategorije: , , , , Product ID: 2095

Opis

Neprevaziđeni rečnik prodat u hiljadama primeraka.

Jedanaesto, poslednje izdanje englesko-srpskog Naučno-tehničkog rečnika. S obzirom da je literatura na engleskom jeziku koja se bavi ovom oblašću veoma bogata terminima i specifičnim izrazima, cilj ovog rečnika upravo je bio da olakša u tom smeru, uz adekvatne izraze na srpskom jeziku. Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da su se autori trudili da u srpskom jeziku nađu odgovarajuće domaće paralele za pojedine nazive, izraze i skraćenice koje vode poreklo iz raznih svetskih jezika, a koje su se ustalile i u našem jeziku, zahvaljujući brzom razvoju nauke i tehnike.

Često su, pak, oni termini koji su zbog frekventne upotrebe postali ukorenjeni, ostavljeni na stranom jeziku, radi lakšeg snalaženja od strane korisnika rečnika.
U pripremnoj fazi izrade rečnika korišteni su postojeći stručni rečnici, zatim enciklopedijska izdanja iz raznih oblasti, kao i indeksi iz više naučno-tehničkih izdanja na engleskom jeziku. Na osnovu tako obimne građe, redukcijom se došlo do broja od 80 000 terminoloških jedinica. S obzirom na obimnost samog rečnika, preduzeti su određeni kompromisi prilikom njegove koncepcije i uobličavanja, koje su se ticale, pre svega, prevođenja (nisu unošene sve varijante za jednu reč), zatim kompozicije rečnika (naglasak stavljen na fiziku, hemiju, elektroniku, elektrotehniku i mašinstvo), kao i neravnomerne raspodele relativno malog broja bitnih skraćenica pri kraju većine slova (ovde je preovladala moguća korist za čitaoca nad zahtevom za perfekcijom). Na kraju rečnika nalazi se poseban dodatak u koji je unet novi fond stručnih izraza iz oblasti optoelektronike, koji će sigurno biti od velike koristi mnogim stručnjacima u svakodnevnoj praksi, prevodiocima, studentima i drugima.

Dodatne informacije

Dimenzije 140 × 90 × 210 mm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Naučno tehnički rečnik, englesko-srpski, 11.izdanje”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…