Close

Množenje svetova

Autor: Miodrag Sibinović

Izdavač: Clio

Godina izdanja: 2015
ISBN: 978-86-7102-498-3
Težina knjige: 462.00
Dimenzije knjige: 210×140
Broj strana: 218
Povez: tvrdi, sa omotnicom
Pismo: latinica

1.210rsd

  • EUR: 10 €

Opis

Knjiga sadrži sintetizovanu riznicu podataka o preplitanju srpske i ruske književnosti i kulture od do XXI veka. Osnova za ilustrovanje dinamične sprege autohtone i prevodne književnosti, autorovo je obrazloženo shvatanje prevoda kao specifične vrste književne kreacije.

Knjiga Miodraga Sibinovića Množenje svetovaruski pisci u srpskoj književnosti sadrži sintetizovanu riznicu podataka o preplitanju srpske i ruske književnosti i kulture od X do XXI veka. Osnova za ilustrovanje dinamične sprege autohtone i prevodne književnosti (na kojoj se, inače, temelji svaka iole razvijena književna kultura), u ovoj knjizi je – autorovo obrazloženo shvatanje prevoda kao specifične vrste književne kreacije.

Opredeljenje da se razmišljanje o kulturološkim i književnim temama ovom prilikom zasnuje primarno na građi upravo iz srpsko ruskih uzajamnih veza ima i širi smisao. Takva knjiga može biti koristan izvor podataka i o različitim oblicima tzv. „evropeizacije“ u procesu razvoja ruske i srpske kulture kao segmenata ukupne slovenske, evropske i svetske civilizacije. Može se čitati i kao pokazatelj da se apsorbovanjem civilizacijskih tekovina drugih stvaralaca i drugih naroda ne potire sopstveni identitet. Iz istorije recepcije prevoda ruskih pisaca u srpskoj književnosti i kulturi nameće se zaključak da se podsticajnim udelom umetničkih ostvarenja stvaralaca i iz drugih kulturno-jezičkih sredina omogućava da lična i zajednička vrhunska dostignuća sopstvene kulture efikasnije dosežu i nivo univerzalnih vrednosti.

Dodatne informacije

Težina 462 g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Množenje svetova”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *