Gljive našeg podneblja

3.850rsd

  • EUR: 32 €

Autor: Ibrahim Hadžić

Izdavač: Partenon

Str: 320

Pismo: latinica

Povez: tvrdi

Format: 23 cm; Ilustrovano

God: 2020
ISBN: 978-86-7157-859-2

Ostalo je još 1 na stanju

SKU: 01794 Kategorija: Oznaka: Product ID: 8836

Opis

Prvu knjigu o gljivama, Gljivarska početnica, štampao sam pre četvrt veka. Ona je bila prvi vodič sa tzv. zumom na naše terene i na naše jajjestivije i najotrovnije vrste gljiva. Uz nju su, nadam se, mnogi napravili svoje prve gljivarske korake bez ikakvih posledica po sopstveno zdravlje i zdravlje svojih najbližih. Sedam godina nakon prve knjige štampao sam znatno prošireniji vodič koji sam nazvao Drugi gljivarski korak.

I evo sada, sedamnaest godina nakon toga, pripremio sam vodič za branje gljiva- knjigu enciklopedijskog karaktera, Gljive našeg podneblja.

S razlogom ćete se se pitati: šta je to novo u ovom vodiču koji držite u rukama u odnosu na prethodne knjige?

Prvo, moja saznanja o gljivama su se za ovaj dug period uvećala, a kao najvažnije na prvo mesto stavljam brojne originalne fotografije koje će poslužiti kao ključ za sigurniju identifikaciju gljiva. Standardni vodiči za branje gljive najčešće donose po jednu fotografiju jedne vrste, a to znači da one prikazuju samo jednu fazu u razvoju gljive, a moja želja bila je da svaku određenu vrstu potkrepim sa više fotografija tako da razrešim određene dileme koje se javljaju kod mladih gljivara: da li je to što sam našao u prirodi to ili nešto drugo; da li smem da uberem gljivu?…

Srećno uz Gljive našeg podneblja!

autor Ibrahim Hadžić

iz Sadržaja

Istorijat gljiva

Jestive gljive

Otrovne vrste gljiva

Branje, traženje u prirodi

Razlikovanje

Sezona gljiva

Gljive- Lekovi

Jela od gljiva, recepti

Narodna imena gljiva…