Akcija!

Epistolar

3.300rsd 2.590rsd

  • EUR: 22 €

Autor: Dušan Karpatsky

Izdavač: University Press

God: 2010.

Povez: broš

Str: 524

ISBN: 9789958923050

SKU: 00930 Kategorija: Oznake: , , Product ID: 4079

Opis

Rijecju Epistolar naslovio je česki kroatist i bohemist Dusan Karpatsky zbir pisama koja su se kroz pedesetak godina njegova radnoga vijeka nakupila u njegovu arhivu a za koja smatra da ne bi trebala jednom zauvijek propasti, jer su ona s jedne strane svjedocanstvo o saradnji, prijateljstvu i cak ljubavi svoje vrste, a s druge strane mnoga od njih spadaju u pravu knjizevnost. I stoga ih (u izboru) i objavljuje, jer znače svojevrsno blago, i to sigurno ne samo za njihova adresata.

Epistolar sadrži ukupno pisma od oko 140 posiljatelja, većinom knjizevnika, čija je djela adresat prevodio, ili cija je djela objavljivao kao urednik ceskih knjizevnih casopisa. Svrstao je njihove autore i posiljatelje uglavnom hronoloski, prema tome kako i kada se s njima upoznao.

Od hrvatskih pisaca tu se nalaze npr. Branko Belan, Ivo Bresan, Vladan Desnica, Ivo Franges, Ivan Golub, Vlado Gotovac, Ljudevit Jonke, Davor Kapetanić, Slavko Kolar, Miroslav Krleza, Vojislav Kuzmanović, Ranko Marinković, Tonko Maroevic, Marijan Matkovic, Predrag Matvejević, Slavko Mihalić, Vlatko Pavletić, Pavao Pavlicic, Nikica Petrak, Vojmil Rabadan, Ivan Raos, Andriana Skunca, Antun Soljan, Nikola Sop, Dragutin Tadijanovic, Sasa Veres, Igor Zidic. Od nekoga samo par rijeci na razglednici, od mnogih mali izbor iz gomile pisama.

Od pisaca iz drugih zemalja bivse Jugoslavije tu su I. O. Miodrag Bulatović, Oskar Davičo, Jovan Hristić, Hamza Humo, Dzevad Karahasan, Mihailo Lalić, Esad Mekuli, Grozdana Olujić, Miodrag Pavlović, Vasko Popa, Jara Ribnikar, Meša Selimović, Goran Stefanovski, Husein Tahmiscic, Cedo Vuković.

Od zastupljenih českih književnika svakako su naznačajniji nobelovac Jaroslav Seifert i drugi veliki pjesnici, kao Vladimir Holan, Josef Palivec i Ludvik Kundera, od prozaika npr. Josef Skvorecky, od dramaticara Vaclav Havel. Od slovackih pisaca prije svega Dominik Tatarka.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Epistolar”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.