Alhemija

989rsd

  • EUR: 8 €

Autor: Titus Burhart

Izdavač: Stylos

ISBN: 978-86-7473-320-2
Str: 188
Pismo: latinca
Povez: tvrd
Format: 14×21
God: 2007
SKU: 01257 Kategorije: , , Product ID: 5994

Opis

Alhemija je dugo smatrana primitivnim oblikom hemije, gde oni koji je praktikuju nastoje da proste metale, pretvore u zlato. Međutim, pomnije proučavanje jezika simbola koje alhemija koristi i upoređivanje sa sličnim “veštinama”, kakve se još uvek praktikuju na istoku, jasno nam otkriva da su čovek i njegov duh zapravo teško olovo koje postepenim pročišćavanjem može postati zlato Sunca i to kroz proces otkrivanja prvobitnog stanja duše.

U viziji alhemičara čovek i kosmos, međusobno su povezani, jedno je odraz drugoga a ovo delo čuva taj pravi duhovni horizont alhemije od pogrešnih simplifikacija kakve sobom nosi čisto istorijski pristup. Ta vizija predstavlja kluč alhemijske simbolike, jednog jezika koji nam jasno otkriva duhovne horizonte koje inače, uronjeni u svakodnevicu, tek naslućujemo.

Baš kao što i objekti u prostoru izgledaju manji što su dalji od nas, tako i sve što je daleko u vremenu izgleda nam redukovano i pojednostavljenou formi – a što je veći i duhovni jaz između jedne epohe i druge, time je taj efekat jači. Izmađu našeg doba i doba kojem pripada alhemija jaz je skoro nemerljivo širok. Ova knjiga je mali ali svakako koristan doprinos da se taj jaz barem malo smanji.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Alhemija”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.