Magister militum

1.000rsd

  • EUR: 8 €

Autor: Aleksandar Stamenković

Izdavač: Nova svetlost

Format: 120×197

Str: 493

 

SKU: 00535 Kategorije: , , , Product ID: 2886

Opis

Magister militum je roman istorijske fantastike. Ukratko: krajem leta 1388, dva mlada plemića, Srbin Arhangel i Romej Konstantin napuštaju svoj raspusan nehajni život u Konstantinopolju i kreću put Srbije, sa nadom da postanu vitezovi i bore se protiv Agarena. Još u vizantijskoj prestonici zagonetni Đenovljanin vrbuje ih za tajni viteški red Vučje oko. Međutim, na putu po zemljama Oliverovića, nabasaju na njegove obesne vitezove i tokom noćne kavge pobiju ih, spasavši slučajno skitačku grupu skomraka. Sa njom stižu na dvor Arhangelovog oca Svaruna. Tu se kompletira kvaternitet glavnih protagonista, u skomračkoj trupi je devojka Rujna, a u zamku kefalije Svaruna Konstantin sreće Anu, Arhangelovu sestru… Rujna je otkupljena robinja, ali će Arhangel u ložnici saznati za njeno plemenito poreklo, da je kćerka vazala župana Nikole Altomanovića, u čijem je rasapu njegov otac, Svarun, kao kletvenik kneza Lazara Hrebeljanovića, odigrao ključnu ulogu.

Ipak, Rujna je sa vođom skomračke trupe u nekom vidu zavetne veze, jer je ne samo spasao njen život otkupom, nego se i očinski starao za nju. Sa druge strane, Ana Svarunović je zaručena za kneževog sestrića, oholog Lazara Musića, najopasnijeg viteza među srpskim ratnicima. Konstantin napušta Svarunov zamak, koji se nalazi na obroncima Rudnika i odlazi u oblast Brankovića, ali se po vejavici izgubi i završi na Magliću kao sluga mračnog, demonskog viteza, koji nije niko drugi nego sam Magister militum (najviši čin u vizantijskoj vojsci iz doba Justinijana) i predvodnik viteškog reda Vučje oko. Skomrasi iznenada nestaju iz Svarunovog zamka, a Arhangela otac šalje u Kruševac, da činodejstvuje u državnoj upravi kao pisar. Nezadovoljan, Arhangel samovoljno napušta dvor u Kruševcu i odlazi u oblast Brankovića, da bi kao vitez stupio u pograničnu službu prema zemljama turskih vazala. Napokon, on i Konstantin ponovo se sreću, a tu su i desetorica drugih zavetnika Vučjeg oka, među kojima su i onaj Đenovljanin, kao i sam Vuk Branković. Jedne olujne noći u zamku Zvečan polažu zakletvu reda, a sve se peripetije razrešavaju u samoj Kosovskoj bici, iz koje se malo ko vratio živ, ali njih dvojica jesu, te priređuju zajedničko venčanje u Svarunovom zamku. Naravno, to je samo kostur, možda kraj ima ukus limunade, ali nije tako, jer je jasna poruka da je neko i preživeo pogrom, sa dobrom nadom na valjano potomstvo, koje će kad tad da povrati izgubljenu slobodu i staru slavu.

Magister militum (“vođa vojnika”, doslovno prevedeno) je bio čin korišćen u kasnom Rimskom carstvu od vremena Konstantina Velikog. Magister militum označava najčešće visokog vojnog oficira koji je nakon cara vrhovni zapovednik vojske na nekom području.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Magister militum”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…