Leptir na testiji Kosare Pavlović

750rsd

  • EUR: 6 €

Autor: Boško Protić

Izdavač: CFP Apostrof

Str: 192

Format: 125×210

Povez: broš

God: 2019.

ISBN 978-86-80996-10-3

SKU: 01576 Kategorije: , Product ID: 7241

Opis

Suzom razgaljena „Testija Kosare Pavlović“ 

Bez Kosare Pavlović, ne bi bilo ni Jerotija Pavlovića čiji se “Leptir na bajonetu” , tema prethodnog romana Boška Protića, preselio na testiju njegove žene Kosare.

Tamo, odakle počinju čekanja, nastaje priča o njoj – potčinjenoj, nevidljivoj, skoro bezimenoj srpskoj ženi bez čije bi mudrosti i hrabrosti, dobrote i ljubavi, vernosti i požrtvovanosti, moralnosti i osećajnosti, bilo mnogo manje muškog junaštva, snage i ponosa – u životu i književnosti.

Složena u prividnoj jednostavnosti, Kosara je metafora ženske veličine u svakom pogledu: čvrsta u svojim uverenjima i stavovima (Mora da se zna i za sram i za stid. Mora da se zna i šta se ne može. ne sme!), trpeljiva (Neka, istrpeću. Moraće da svane. Jednom…), postojana u nevolji (rado bih se ja izmakla i smuljila ustranu, al nema ko da prihvati rudu…), koja jasno razlikuje obavezu stvarnosti od pustih snova (Džabe. Znam šta moram, a to nikad ne bѝ složno sa onim što želim. Nikad.) I samo ponekad sebi dopusti luksuz žala za nedoživljenim (naričem nad Kosarom koja se životu istija nadala a u borbu pala ljutu i nigde da se zakloni…)

Pod naletom velikih istorijskih događaja, ona se odriče ličnih potreba (… šta će meni da toliko znam? Strah me samo da ne poludim od ovoliko stvari u glavi, svaka me odvaja od onog što treba da budem: majka i žena), ljubavi (…Tražite tu ljubav na silu i gde je nema. Slab je ona oslonac za život. ti što se kunu da ljube, prvi izdaju.), nalazeći uporište i spokoj u svojoj porodici (E, da je sreće, pa da sad Jerotije bude ovde. Da me svaka bojazan prođe, pa da kad bude ovakva noć, sednem i gledam u nebo i kažem sebi: „ti si srećna žena, Kosara!)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Leptir na testiji Kosare Pavlović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.