Ugovaranje i realizacija građevinskih projekata sa aspekta investitora

999rsd

  • EUR: 8 €

Autor: Bojana Drašković

Izdavač: Zadužbina Andrejević

Format: 17 x 24 cm
Str: 149
Povez: broš

God: 2018.

ISBN: 978-86-525-0357-5

 

 

 

 

 

 

 


Nema na zalihi

SKU: 00158 Kategorija: Product ID: 1779

Opis

Ugovaranje i realizacija građevinskih projekata sa aspekta investitora – građevinarstvo iz razloga svoje složenosti i kompleksnosti iziskuje detaljnu zakonsku i podzakonsku regulativu, koja će budućim učesnicima projekata izgradnje omogućiti izvršenje ugovorne prestacije na najbolji mogući način.

Iz tog razloga autorka ove monografije se odlučila da iz vizure investitora kao jedne od ugovornica obrazloži put realizacije investiciono-građevinskih projekata posredstvom ugovora o građenju kao temelja građevinske legislative, sa ciljem svrsishodnog predstavljanja najvažnijeg izvora obligacionog prava u domenu građevinarstva. Ugovaranje prava i obaveza ugovornih strana objašnjava se kroz pravnovaljan sled, odnosno kroz sve faze ugovaranja uz prethodno definisanje željene ugovorne strategije. Akcentuje se da određivanje pravnog odnosa i položaja investitora i izvođača radova u ugovoru o građenju predstavlja složen proces, koji kroz približavanje gledište budućih ugovaračkih strana dovodi do ostvarenja željenog cilja.

U ovoj monografiji se ističe da složenost predmeta ugovora o građenju povlači za sobom i složenost pravnih odnosa njenih učesnika i obrazlaže se da investitor, bilo da je fizičko ili pravno lice, pored obaveze pribavljanja celokupne tehničke i propratne dokumentacije ima i niz pravno-administrativnih obaveza koje nužno mora da ispuni.

Naznačava se da uzajamnost koristi ugovornica kod teretnih ugovora kao što je ugovor o građenju predstavlja njen osnovni element. Kauzalnost je posebno istaknuta i podrazumeva dvostranu pravnu obaveznost, dok je ekvivalentnost prestacija kod ovog teretnog ugovora posebno izražena. Autorka napominje da, kada ugovor kao pravni akt zaživi, obavezna snaga među ugovornicama koja iz njega proizilazi deluje na njih kao zakon. U ovom radu se ističe da investitor, kao ugovorna strana kod ugovora o građenju, ustupa izvođaču radova izvođenje određenih građevinskih radova na predmetnom objektu, uz obavezu poštovanja ugovorene cene. Imajući u vidu kompleksnost projekta izgradnje koji ima za posledicu složenost pravnih odnosa njegovih učesnika, zaključuje se da se ugovaračima nameće veliki broj međusobnih prava i obaveza. Autorka u ovom radu konstatuje da specifičnost ugovora o građenju isključivo proističe iz činjenice da je izvođenje radova nesumnjivo dug vremenski proces.

Napominje se da se pored investitora, kao ugovorne strane, naručiocem posla može smatrati i izvođač radova koji u ime i za račun investitora pribavlja celokupnu projektno-tehničku i propratnu dokumentaciju neophodnu za realizaciju projekta izgradnje. Autorka ističe da je pored pribavljanja tehničke i propratne dokumentacije investitorova zakonska obaveza i postavljanje gradilišne table, prijava početka radova, uvođenje izvođača u posao kao i imenovanje nadzornog organa. Plaćanje ugovorene cene kao njegove osnovne ugovorne obaveze detaljno je obrađeno u ovoj monografiji.

Obrazlaže se da se velike investicije, koje predstavljaju budućnost građevinske legislative u Srbiji, nesumnjivo odlikuju potrebom za formiranjem optimalnog modela ugovora o građenju, koji će ugovorne strane dovesti u ravnopravan položaj i time izvršiti pravilnu preraspodelu rizika koje svaka od ugovornih strana može da podnese. Navedeno se ističe u cilju pravovaljane realizacije ugovorenog posla. U ovom radu se navodi da FIDIC Opšti uslovi ugovaranja za građevinske radove, kroz sačinjavanje Posebnih uslova, pomiruju razlike između zakonske regulative Republike Srbije i navedenih Opštih uslova, i time omogućavaju realizaciju velikih investicionih projekata u domenu „čistih ugovornih odnosa“.

U ovoj monografii je ustanovljeno da je investitor, kao naručilac radova, dužan da ispuni određene legislativne obaveze kao i da bude u korak sa izvođačevim pravima i obavezama u cilju uspepše realizacije ugovorenog posla. Kako autorka navodi, pred investitorom je važan zadatak da u prejudicijalnoj ugovornoj strategiji definiše svoje ugovorne obaveze i po njima se vlada u okvirima ugovora o građenju. Ukazuje se da kroz uzajamnost činidbi, izraženu kauzalnost, formalnost i komutativnost ugovor o građenju predstavlja specifičan pravni akt koji potpada pod izuzetno složene ugovore u savremenim uslovima poslovanja.

Ova monografija ukazuje da se pravovaljani izbor ugovorne strategije sa jedne strane i sveobuhvatnost ugovora o građenju sa druge nužno allikuju na ishod investiciono-građevinskih projekata za sve njegove učesnike. Njihova uspešna realizacija, sa što manje spornih situacija, umnogome će zavisši od jasno definisanih bitnih elemenata predmetnog ugovora putem projektnih zadataka i ciljeva, koje investitor nužno mora da definiše.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Ugovaranje i realizacija građevinskih projekata sa aspekta investitora”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se takođe svideti…