Close
Vidi korpu “Jaz” je dodato u vašu korpu.

Srbi u Habsburškoj monarhiji I-II

Autor: Dejan Mikavica, Nenad Lemajić, Goran Vasin i Nenad Ninković

Izdavač: Prometej

ISBN: 9788651511236

Format: 170×240

Povez: Tvrd, sa kutijom

 

5.980rsd

  • EUR: 50 €

Nema na zalihi

SKU: 00169 Kategorije: , , ID: 1806

Opis

Ovo delo predstavlja sintezu rezultata višegodišnjeg rada autora u domaćim i stranim arhivima koja u prvoj knjizi proučava i opisuje život i politiku prečanskih Srba od sloma Ugarske u Mohačkoj bici do Blagoveštenskog sabora.

Prikazana je uloga i značaj Srba kao graničara u odbrani Habzburške monarhije, ali i njihov uspeh u ostvarivanju sloboda i prava u državi koja ih je tretirala kao neravnopravan i neistorijski narod. Ovo delo objašnjava istorijske događaje i procese bez kojih nije moguće razumeti društvenu istoriju prečanskih Srba i njen uticaj na celokupan srpski narod.

U drugoj knjizi prikazana je politička i društvena istorija srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji odnosno Austrougrskoj od 1861. do 1918. godine.  Ovde su sagledani najznačajniji procesi i događaji koji su uticali na pravno-politički status Srba, osnivanje i razvoj institucija od nacionalnog značaja, formiranje organizacija i ustanova političkog karaktera kao i uporna i višedecenijska nastojanja da Srbi postignu status ravnopravnog naroda u čitavoj Habzburškoj monarhiji, a prvenstveno u Hrvatskoj, Slavoniji, Dalmaciji i Bosni i Hercegovini.

Kako je profesor Radoš Ljušić napisao u svojoj recenziji, ova knjiga u dva toma predstavlja nesumnjivo kapitalno delo srpske istoriografije koje u četiri metodološki besprekorno, hronološko i problemski odvojene celine, na osnovu raspoložive arhivske građe, periodike i literature domaće i strane provenijencije objašnjava i predstavlja političku i društvenu istoriju prečanskih Srba u svim relevantnim aspektima i sastavnicama.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi i ostavite svoju recenziju za “Srbi u Habsburškoj monarhiji I-II”

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vam se takođe svideti…