Close

Danas su u Jugoslovenskoj kinoteci svečano uručene nagrade „Pečat vremena“, za prošlu godinu za književnost dobio je Radovan Beli Marković, za roman „Plava kapija“ u izdanju „Albatros Plusa“, a za nauku i društvenu teoriju priznanje su ravnopravno podelili: Boris Bulatović za knjigu „Oklevetana književnost“, u izdanju Naučnog udruženja za razvoj srpskih studija i Radoslav Đ. Gaćinović za monografiju u dva toma „Nasilje nad Srbima u 20. veku„, u izdanju kuće Evro Book.

Ostajući veran prepoznatljivom, osobenom i brižljivo izgrađenom pripovedačkom stilu, Beli Marković je stvorio delo kojim zatvara poduhvat započet romanima „Limunacija u Ćelijama“ i „Putnikova ciglana“, navedeno je u obrazloženju žirija u sastavu: Ljiljana Bogdanović, Veroljub Vukašinović, dr Vladimir Dimitrijević, Nikola Marinković i prof. dr Jovan Popović (predsednik).

Bulatovićevo delo je kritička analiza recepcije srpske književnosti od osamdesetih godina 20. veka do danas, u svetu, ali neretko i na domaćoj sceni, gde autor preferira udeo, značaj i funkciju van literalnih činilaca, dela i njegovih vrednosti koje nisu estetske, ocenio je žiri.

Najzad, u obrazloženju se kaže i da Gaćinović u dvotomnoj monografiji iscrpno obaveštava o svim oblicima, metodama i intenzitetu nepojamnog nasilja nad našim narodom u 20. stoleću.

 

Ostavi svoj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležena sa *